web analytics

12 Noiembrie 2017 – Ziua mondială de luptă împotriva pneumoniei: “Stopați pneumonia: Investiți în sănătatea copiilor”

  • „Stopați pneumonia: investiți în sănătatea copiilor” este genericul Zilei Mondiale a Pneumoniei – 12 noiembrie 2017

 Ziua Mondială a Pneumoniei, marcată pe 12 noiembrie curent, țintește să conștientizăm  pericolul ucigașului nr. 1 al copiilor sub 5 ani, care este PNEUMONIA. Să promovăm intervențiile de protejare, prevenire și tratament a pneumoniei, să evidențiem abordările și soluțiile necesare de întreprins, să generăm imperativ acțiuni de combatere a pneumoniei.

Cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Pneumoniei organizațiile internaționale atrag atenția că pneumonia ucide mai mulți copii cu vârsta sub 5 ani decât orice altă boală. Mortalitatea infantilă este corelată cu aspecte precum: alimentația deficitară, sărăcia si lipsa de îngrijire medicala (acces la servicii medicale, informații corecte, etc.).

 Genericul Zilei Mondiale a Pneumoniei din acest an este “Stopați pneumonia: Investiți în sănătatea copiilor” și se focusează pe prevenirea pneumoniei la copii, subliniind, în același timp, că există intervenţii simple, eficiente, care trebuie promovate pentru a ajunge la copiii cei mai vulnerabili.

Pneumonia, fiind o boală respiratorie obișnuită și cunoscută de populație, primează printre maladiile ucigașe a copiilor sub vârsta de 5 ani, cu toate că la nivel global decesele au mai scăzut în perioada 2000 – 2015, de la 1,7 mil. la cca. 920 mii. E totuși foarte  mult, într-un an pneumonia răpește vieți ale copiilor mai mult decât Zika, Ebola, malaria, tuberculoza și HIV SIDA luate împreună, mai vulnerabili fiind micuții din comunitățile sărace și rurale. Prin urmare este stringent necesar  a asigura un acces echitabil la îngrijiri de înaltă calitate, la diagnosticare și tratament pentru toți copiii. Indiferent de locul în care se nasc, ei merită să aibă acces la vaccinuri și medicamente ce le-ar salva viața.

Mariana Mitroi, director executiv Asociatia „Prietenii de lângă Tine” Giurgiu: „Multe decese ar putea fi evitate dacă părintii, principalul factor de decizie, când vine vorba de sănătatea copiilor lor, ar fi mai bine informati. Părintii au un rol deosebit de important în prevenirea îmbolnăvirilor aparatului respirator. Ei ar trebui să fie primii să solicite informatii personalului medical pentru a preveni îmbolnăvirea copiilor lor. Medicului îi revine sarcina să educe părintele, în vederea însuşirii unui concept: preventia nu doare, nu costă la fel de mult ca tratamentul şi este mai eficientă pentru sănătatea copiilor lor. Haideti să facem front comun şi să actionăm împreună: părinti, cadre medicale, ong-uri si autorităti”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.