web analytics

Autorităţile giurgiuvene: Este puţin probabil să se impună evacuarea populaţiei

_DSC02338 comune din judeţul Giurgiu sunt sub avertizare Cod Portocaliu de inundaţii, iar alte 8 sunt sub Cod Galben, râurile care fac probleme sunt Neajlov şi Dâmbovnic. Comunele sub Cod Portocaliu sunt Crevedia, Roata, Bucşani, Clejani, Iepureşti, Călugăreni, Singureni şi Comana.

În conferinţă de presă, prefectul de Giurgiu, Nina Crişu, a anunţat că, în prezent, sunt 5 comune afectate de revăsarea celor 2 râuri, fiind vorba despre Vânătorii Mici, Crevedia Mare, Roata de Jos, Bucşani şi Clejani. În aceste comune, apele au acoperit deja 150 de hectare de păşune şi 30 de hectare de terenuri agricole. De asemenea, apa a intrat şi în 3 curţi ale unor gospodării din Crevedia.

„Încă de aseară(joi, 6 martie, n.r.) a fost activat grupul tehnic de lucru, sunt monitorizate cursurile de apă ce pot pune în pericol localităţile şi de azi(vineri, 7 martie) au fost trimise în teren comisii mixte alcătuite din reprezentanţi ai Serviciului de Gospodărire a Apelor, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, Prefectură, Jandarmerie, iar starea de urgenţă a fost instituită în cazul a 19 primării”, a declarat Crişu.

Prefectul a mai spus că în prezent nu sunt gospodării în pericol şi nu se pune problema de evacuare a populaţiei.

La rândul său, directorul Serviciului de Gospodărire a Apelor Giurgiu, Dragoş Stoica, a declarat că au fost întocmite scenarii hidro privind evoluţia în cazul râurilor Dâmbovnic şi Neajlov, astfel că vineri, în zona Vadu Lat, apele Neajlovului vor depăşi cota de inundaţie de 260 de centimetri cu un debit de 100 de metri cubi pe secundă. Sâmbătă, va fi depăşită cota de inundaţie şi în zona Călugăreni. „Prognozăm că nu se vor înregistra probleme majore, inundaţiile vor fi mai cu seamă pe terenuri, păşuni. Se vor inunda 2-3 drumuri comunale, precum cel ce face legătura între Clejani şi Sterea, şi s-ar putea şi DJ 601 A, între Bolintin-Roata”, a spus Stoica, precizând, însă, că nu se impune închiderea vreunuia.

Cod roşu, sâmbătă?

El a mai spus că în anii trecuţi au fost debite mult mai mari şi tot nu s-au înregistrat probleme deosebite. Este aşteptat, totuşi, ca mâine, codul portocaliu să se transforme în roşu, însă a explicat că asta înseamnă că va fi depăşită cota de pericol de 260 de centimetri , cu alţi 5 centimetri, iar acest lucru nu va schimba, însă, situaţia în mai rău.

La conferinţa de presă de la Prefectură a participat şi şeful ISU Giurgiu, colonelul Emil Apostol. El a declarat că sunt în teren 14 autospeciale de lucru cu apă şi spumă, toate cu posibilitatea de evacuare a apelor, 16 motopompe şi o alta de mare capacitate, dar şi 6 bărci pneumatice trimise în zone cheie.

În plus, la nivelul Serviciilor Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă există alte 35 de motompompe. „Sunt la datorie 75 de pompieri şi, dacă va fi nevoie, putem vorbi de dublare, astfel încât să avem disponibili 150 de pompieri”, a spus Apostol.

Şi Jandarmeria are în teren efective mărite, oamenii lor fiind în zonele unde s-ar putea impune evacuarea.

Directorul SGA, Dragoş Stoica, a anunţat că, potrivit prognozei meteo, va mai ploua slab în următoarele două zile, de săptămâna viitoare, vremea se va răci, astfel încât vom avea minime de chiar -7 grade, fiind astfel condiţii de precipitaţii mixte sub formă de lapoviţă şi ninsoare.

Cătălina Sfetcu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.