web analytics

Băncile sunt reticente faţă de insolvenţa persoanelor fizice

380x250_codul-insolventei-a-intrat-in-vigoareMiercuri, 30 octombrie, în cadrul comisiei juridice a Camerei Deputaţilor, vicepreşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), Florin Dănescu, a precizat că, în prezent, 715.705 clienţi ai băncilor din România au restanţe mai mari de 30 de zile.

Aproximativ 4.5 milioane de români însumează astăzi 7,5 milioane de credite.

Acestea au fost spuse în contextual în care, zilele acestea, deputaţii dezbat un proiect de lege privind insolvenţa persoanelor fizice.

Proiectul falimentului persoanelor fizice propune ca atunci când o persoană fizică acumulează datorii mai mari de 10.000 de euro pe care nu le poate achita către bănci sau către diverse persoane fizice sau juridice să se declare în insolvenţă, iar acest lucru să se facă printr-o declaraţie pe propria răspundere.

Totuşi, Dănescu a menţionat că ARB are destule temeri faţă de această iniţiativă, arătând că insolvenţa persoanelor fizice ar putea fi preluată, aplicată şi folosită împotriva legii. O lege pertinentă a insolvenţei persoanelor fizice ar trebui să aibă la bază o cercetare minuţioasă a tuturor părţilor implicate, BNR, Ministerul Justiţiei, Ministerul Finanţelor, Agenţia Naţională pentru Protecţia Consumatorului şi ARB, fără să fie influenţată de factorul politic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.