Cine merită mai mult şi cine stabileşte asta? Echilibrarea bugetelor primăriilor din Giurgiu- episodul 2014

cjgÎmpărţirea sumelor de la Consiliul Judeţean pentru echilibrarea bugetelor locale este, fără îndoială, cel mai fierbinte subiect din Giurgiu, la acest moment, în prag de cod portocaliu de ninsori şi viscol. Totalul fondurilor la acest capitol se ridică la circa 163 miliarde de lei vechi.

Social-democraţii susţin că au cerut bani de la Consiliul Judeţean pentru oraşe şi comune ce au în administrare şcoli, licee şi spitale, sau, dacă nu se poate aşa, măcar să fie luat în calcul criteriul populaţiei. Adică, să primească cei mai mulţi bani cine are comuna mai mare.

La rândul lor, liberalii, prin vocea celor din conducere, inclusiv a şefului de la Consiliul Judeţean(CJ) Giurgiu, Vasile Mustăţea, susţin că cei de la PSD au cerut, la cele mai recente negocieri, 60% din fonduri pentru comune, plus 39 de miliarde de lei vechi numai pentru municipiu. Deci, în total, 87% din banii destinaţi echilibrării bugetelor locale ar trebui să meargă spre social-democraţi.

Vasile Mustăţea a declarat în şedinţa CJ de joi, 23 ianuarie, că banii pentru echilibrare sunt, conform legii, destinaţi plăţii arieratelor sau pentru cofinanţarea unor proiecte cu fonduri europene.

În ceea ce priveşte municipiul, Primăria Giurgiu nu are arierate, iar proiecte concrete trecute inclusiv pe o listă de investiţii pentru 2014 nu există, susţine Mustăţea.

Apoi, declarând că nu ar fi avansat nicio cifră la negocierile pe buget, șeful PSD Giurgiu, senatorul Niculae Bădălău îi acuză pe liberali că nu vor dezvoltarea comunităţilor, iar liberalii cred că aceasta este o „atitudine populistă” şi că trebuie ca împărțirea banilor să fie conform legii şi cu destinaţie clară, tocmai pentru a putea vorbi despre dezvoltare.

Este clar că nu s-au înţeles, aşa că, săptămâna viitoare, vor avea o întâlnire cu cei din conducerile centrale ale PNL şi PSD, problema de la Giurgiu ajungând, astfel, la mâna şi la decizia lor, a șefilor lor.

În contextul declaraţiilor lui Bădălău despre nelansarea vreunei cifre privind împărţirea banilor, vicepreşedintele liberalilor de la municipiu şi administrator public al judeţului, Dumitru Beianu, a venit cu precizări, în conferinţă de presă, vineri, 24 ianuarie.

Şi procentele sunt formate din cifre…

Beianu, care a participat şi el la negocierile de luni, a confirmat spusele lui Vasile Mustăţea. S-a pus problema exact așa, a spus administratorul public al judeţului: Niculae Bădălău a cerut 60% pentru primarii PSD şi Nicolae Barbu a cerut 39 de miliarde lei vechi pentru municipiu.beianu

În plus, Beianu reconfirmă şi informaţia potrivit căreia banii pentru echilibrare servesc unor cofinanţări de proiecte şi le cere social-democraţilor să renunţe la atitudinea populistă.

În ceea ce priveşte şcolile, Dumitru Beianu a specificat că banii de la judeţ, odată că nu au ca destinaţie acest segment, dar nici nu ar fi de ajuns, însă, pentru acest tip de investiţii este în lucru un proiect de act normativ. În baza documentului, fondurile europene rămase necheltuite ar putea ajunge la autorităţile locale pentru continuarea unor investiţii la unităţile de învăţământ.

În ceea ce priveşte Spitalul Judeţean Giurgiu la care Niculae Bădălău face referire ori de câte ori vine vorba despre bani de la judeţ pentru municipiu, Dumitru Beianu îi reaminteşte că unitatea sanitară este oricum în administrarea Consiliului Judeţean. Aşadar, fonduri pentru continuarea investiţiilor acolo sunt prevăzute oricum.

Parteneriate, nu motive de dispută

Tot el îi recomandă primarului municipiului Giurgiu, Nicolae Barbu, să reacţioneze şi să acţioneze constructiv. „În aceşti doi ani, domnia sa a învăţat destule şi poate să folosească poziţia pe care o are ca să propună şi să stabilească parteneriate cu Consiliul Judeţean, nu motive de dispută. Sunt investiţii foarte mari pe o listă care a fost valabilă şi în mandatele trecute şi care e valabilă şi acum. Investiţii foarte mari ce nu pot fi susţinute doar de oraş, ori propuneri de asociere cu Consiliul Judeţean ar însemna, implicit, sume de bani mult mai consistente şi mai uşor de convertit în locuri de muncă, dezvoltare, decât aceste 16 milioane pe care, indiferent cum le-am împărţi, avem din start mult mai mulţi nemulţumiţi decât mulţumiţi”, a spus Beianu.

Aşadar, revenind, problema repartizării sumelor pentru echilibrarea bugetelor locale va fi tranşată la Bucureşti, de şefi de la centru ai PNL şi PSD. Dumitru Beianu a făcut, astfel, un apel către cei care vor merge la discuţiile respective, şi i-a rugat amical, în special pe social-democraţi, să ia în calcul faptul că, şi-aşa, există suficiente probleme ale oamenilor, care nu ţin de politică, şi să găsească cele mai bune soluţii pentru comunitatea giurgiuveană în ansamblul său.

 Cătălina Sfetcu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.