web analytics

Deflaţia este cea care urmează să afecteze întreaga economie

fmi-euroFondul  Monetar Internaţional a emis miercuri, 19 februarie, un avertisment extrem de detaliat privind problemele financiare care se aplică pe pieţele emergente în 2014 şi apreciază că unele state trebuie să-şi înăsprească politica monetară şi să realizeze reforme economice structurale.
Conform Agerpres, deşi FMI a observat o creştere perisuloasă a inflaţiei în statele în curs de dezvoltare, a avertizat Europa că se confruntă cu riscuri cauzate de fenomenul invers – deflaţia.
Potrivit economiştilor, deflaţia, respectiv scăderea dramatică a preţurilor, afectează întreaga economie, consumatorii evitând să facă achiziţii în aşteptarea unor noi reduceri de preţuri, ceea ce afectează cererea şi forţează companiile să-şi reducă cheltuielile şi angajările, creând astfel un efect de spirală.
În ultimele săptămâni, investitorii au retras peste 12 miliarde de euro din fondurile de equity ale statelor emergente, acestea reprezentând cele mai semnificative ieşiri de capital din ianuarie 2008 încoace.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.