Desființarea Fondului de Dezvoltare și Investiții, începutul sfârșitului pentru multi

Desființarea Fondului de Dezvoltare și Investiții (FDI), un instrument ultra-rapid înființat de „cuplul” Dragnea – Vâlcov pentru demararea unor așa-zise „investiții” locale, a însemnat, de fapt, începutul sfârșitului pentru ”pușculița” cu bani pentru unii primari.

De ce? Pentru că, în acest fel, a dispărut cadrul „perfect” de sifonare al banilor publici, sub aparența realizării unor „obiective de interes” în plan local, cum ar fi rețele de electricitate, gaze, apă sau drumuri, școli și spitale.

Deși aveau documentație minimă și niciun avans din bugetul localității, comunele și orașele administrate de primarii PSD puteau să aplice numaidecât pentru a primi finanțare sub formă de împrumut de la stat, mai ales micile comunități unde primăria nu avea fonduri necesare să demareze proiectele.

„Imediat după preluarea guvernării, am desființat Fondul de Dezvoltare și Investiții de la Comisia de Prognoză și am transferat proiectele la ministerul Lucrările publice unde au fost suspendate și acum sunt riguros controlate. Mai departe, este treaba organelor de anchetă să stabilească condițiile în care au fost selectate contractele de finanțare și modul în care au fost justificate plățile făcute. Scandalos este că chiar după căderea guvernului Dancilă, demis prin moțiunea de cenzură depusă de PNL, între 30 octombrie și 8 noiembrie, în plină campanie electorală pentru prezidențiale, CNSP făcea plăți, prin ordine de plată semnate de fostul președinte Ion Ghizdeanu, din împrumuturi de la Trezorerie în numele statului în valoare de 54,8 milioane lei către 17 primării, cele mai multe de la PSD”, a declarat Ionel Dancă, șeful Cancelariei prim-ministrului.

Fostul președinte al Comisiei de Prognoză, Ion Ghizdeanu, a fost demis de premierul Ludovic Orban si pentru că a continuat să semneze contracte de finanțare prin FDI chiar în timpul procedurii de învestire a noului guvern. Ghizdeanu este anchetat la ora actuală într-un dosar în care există suspiciuni de falsificare a unor procese verbale de alocare a unor bani de la stat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.