Federatia Solidaritatea Sanitară din Romania – comunicat de presă: 96% dintre salariații din Sănătate sunt împotriva mutării contribuțiilor; 85% dintre ei consideră necesară greva general

• 96% dintre salariații din Sănătate sunt împotriva mutării contribuțiilor; 85% dintre ei consideră necesară greva generală

Concluziile Consultării publice a salariaților din sănătate privind principalele revendicări ale negocierilor cu Guvernul României și acțiunile necesare pentru apărarea lor, comandată de Federația „Solidaritatea Sanitară Centrului de Cercetare și Dezvoltare Socială „Solidaritatea” și desfășurată în perioada 28 octombrie – 02 noiembrie 2017, arată următoarele:

96% dintre salariați s-au pronunțat împotriva transferului contribuțiilor angajatorului în salariul de bază al angajatului.

86,65% dintre salariați consideră că legea salarizării va avea efecte negative. Se remarcă o creștere a numărului de nemulțumiți față de perioada anterioară.

85,33% dintre salariați consideră necesară o grevă generală în sectorul public de sănătate; 80% dintre salariați și-au indicat intenția de a participa la o grevă generală (68% dintre ei conside-rând că greva ar trebui organizată în cel mai scurt timp posibil). Opțiunile nu variază în funcție de apartenența sindicală (la o organizație sindicală sau alta) sau neafilierea sindicală.

Alături de împotrivirea la mutarea contribuțiilor (cel mai important motiv) ierarhia motivelor țintite pentru care salariații din sănătate ar face grevă este următoarea:
– Reducerea/eliminarea sporurilor pentru condițiile de muncă: 60,3%;
– Reducerea veniturilor nete raportat la cele prevăzute de lege (din cauza transferului contribuțiilor): 59,8%;
– Calcularea sporurilor sub formă de cuantum (sume) în loc de procente raportate la salariul de bază: 57,2%;
– Eliminarea nivelului minim garantat pentru sporurile aferente lucrului în zilele libere/de sărbătoare: 57,2%;
– Eliminarea nivelului minim garantat pentru sporurile aferente condițiilor de muncă: 56,9%.
– Păstrarea zilelor de CO suplimentar: 54,7%;
– Plata gărzilor medicilor cu un tarif orar mult mai mic decât cel corespunzător salariului de bază: 49,5%;
– Scăderea veniturilor aferente tichetelor de masă cu 25%: 46,6%.
Această ierarhizare a revendicărilor oferă un bun punct de orientare în privința negocierilor.

Peste 75% dintre salariați au declarat că au cunoștință de lista comună de revendicări semnată de federațiile sindicale din sectorul sanitar, această acțiune comună bucurându-se de notorietate.

58% dintre salariați au declarat că nu cunosc conținutul înțelegerii încheiate de Guvern cu o altă organizație sindicală din sănătate. Dintre cei care au declarat că au cunoștință de această înțelegere și de conținutul ei cca. 85% s-au declarat nemulțumiți de rezultatele obținute, respectiv de încheierea ei (doar 6,48% mulțumiți); 18,9% dintre nemulțumiți sunt membri ai acele organizații care a încheiat înțelegerea (81,4% dintre membrii acestei organizații declarându-se nemulțumiți).

75% dintre salariați nu sunt de acord cu măsura introducerii sporurilor în salariile de bază (doar 10,44% au indicat acordul pentru această variantă). Doar 36,8% dintre salariați au declarat că sunt de acord cu principiul „sporuri în sumă egală pentru toate categoriile de personal care lucrează la același loc de muncă”, propus de Guvern și acceptat de-o organizație sindicală.

60% dintre medici nu sunt de acord cu acordarea în anii următori a tarifului orar al gărzilor aplicat 2017, același procent dintre respondenți optând pentru forma actuală a sporurilor aferente gărzilor.

Biroul de presă

Page generated in 0,544 seconds. Stats plugin by www.blog.ca
error: Content is protected !!