Actualitate

În atenția fermierilor: S-AU STABILIT NORMELE DE VENIT PENTRU ANUL AGRICOL 2015

NORME VENIT

Comisia tehnică de lucru întrunită la nivelul județului Giurgiu, formată din reprezentanții Finanțelor Publice, ai Direcției și Camerei Agricole și ai fermierilor a stabilit deja normele de venit aplicabile pentru anul în curs.

La stabilirea acestor norme,  care sunt diferite de la un județ la altul, s-a ținut cont de venitul obținut în ultimii trei ani de către producători, având în vedere că anul 2014 a fost unul foarte slab pentru agricultură.

Normele de venit reprezintă venitul mediu ce se obține pentru produsele agricole, la care se va aplica cota de impozitare de 16%, dar și contribuția la asigurările sociale de sănătate de 5,5%,  după ce se scad suprafețele pentru care se beneficiază de scutire din partea statului.

Pentru persoanele juridice impozitul rămâne neschimbat, susțin specialiștii.

“S-au stabilit propunerile tehnice privind normele de venit utilizate la impunerea veniturilor din activități agricole, conform Hotărârii de Guvern nr. 330/2014, pentru 20 de producții vegetale și animaliere. Pentru fiecare produs din lista stabilită s-a ținut cont de situația reală a anului 2014, dar și de factorii meteorologici care au condus la diminuarea producțiilor obținute la hectar, îndeosebi la cereale. De asemenea, la stabilirea normelor de venit s-a avut în vedere și situațiile transmise de către primării”,  a declarat Petra Ochișor, directorul executiv al Direcției pentru Agricultură Giurgiu.

Sunt impozitate veniturile agricole rezultate din cultivarea produselor agricole vegetale / cereale, oleaginoase, cartofi, sfecla de zahăr, legume – de  câmp și în spații protejate, leguminoase pentru boabe; exploatarea pepinierelor viticole, pomicole și altele asemenea, creșterea animalelor și albinelor.

Potrivit Petrei Ochișor, la cereale norma de venit pentru 2015 este de 178 de lei pentru fiecare hectar, ce depășește limita stabilită de două hectare. Prin urmare impozitul plătit este de 38,27 lei pe hectar.

Întrucât avem și o importantă zonă legumicolă, directorul executiv al Direcției pentru Agricultură Giurgiu s-a referit și la acest domeniu de activitate. “Știți foarte bine că avem spații protejate în zona Colibași, Vărăști, Hotarele, Valea Dragului, chiar și în partea de jos la Slobozia. Si aici am avut evenimente meteo nefavorabile care au afectat producția. Pentru spații protejate avem un barem de 0,2 ha . Norma de venit este de 2000 lei pentru un hectar, iar reținerile de 430 la hectar. Daca o persoana are 0,3 ha, el va plăti doar pentru 0,10 ha suma de 43 lei”, preciza Petra Ochișor.

Împreună cu factorii implicați s-au căutat cele mai bune soluții astfel încât impozitele plătite de țărani să fie unele accesibile tuturor.

Print Friendly, PDF & Email

Știri asemănătoare

1 comentariu

Heajin 2 iunie 2015 at 10:52

Am informatii din cdarul APIA ca guvernul dupa 16 octombrie nu a virat in conturile fermierilor nici un ban, in schimb le-a dat dispozitie sa faca controale atat in acte cat si pe teren, si sa gaseasca diferite motive pentru a nu plati fermierii pana in iunie 2011, deoarece nu exista fonduri. Rezulta clar ca acest guvern minte grosolan, cand declara pe toate canalele media ca a inceput platile la APIA dupa 16 octombrie. Cel mai corect ar fi sa vina in fata taranilor si sa spuna ca nu sunt bani, iar fiecare sa se descurce cum poate, sa nu se mai baze pe aceasta subventie.

Răspunde

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!