Încă o lovitură pentru români: lista de medicamente compensate, din ce în ce mai scurtă!

medicxam

Bolile ce îi macină pe români nu au şanse prea mari de vindecare într-un sistem sanitar mai bolnav ca toţi la un loc. Un sistem din care medicii pleacă „pe capete”, în care pacienţii mor „cu zile” prin spitale unde condiţiile sunt de groază, un sistem în care, dacă nu ai ajuns la farmacie în prima zi a lunii, adio compensate…

Şi, pentru că totul era „roz” în privinţa sănătăţii românilor, Guvernul le mai dă o lovitură: reduce lista medicamentelor compensate. Deocamdată, este doar un proiect, însă experienţa vieţii de zi cu zi ne spune că în scurt timp va deveni hotărâre de guvern şi va fi aplicat.

Un număr de 21 medicamente au fost scoase de pe lista de compensate, unele pentru că le-a fost suspendată autorizaţia de punere pe piaţă, de către Comisia Europeană, altele pentru că sunt medicamente care se eliberează fără reţetă, se arată într-un proiect de HG al Ministerului Sănătăţii.

Proiectul de hotărâre lansat în dezbatere publică vizează modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului (HG) nr. 720/2008 pentru aprobarea Listei cuprinzând denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii, cu sau fără contribuţie personală, pe bază de prescripţie medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate.

Potrivit proiectului, în urma evaluării listei, au fost eliminate nouă denumiri comune internaţionale (DCI) pentru care Comisia Europeană a emis decizii de suspendare a autorizaţiei de punere pe piaţă: Rimonabantum şi Efalizumabum (decizie din 16 ianuarie 2009), Alemtuzumab (decizie din 8 august 2012), Combinaţii (rosiglitazonum + glimepiridum) şi Rosiglitazonum (decizie din 31 decembrie 2010), Drotrecogium alfa (decizie din 8 noiembrie 2011), Daclizumabum (decizie din 10 iunie 2008), Sibutraminum (decizie din 31 decembrie 2010) şi Tetralepamum (decizie din 10 iunie2013).

Cele mai multe din aceste medicamente erau compensate 100 la sută.

Alte cinci DCI-uri, dintre care patru compensate sută la sută, au fost scoase din listă deoarece sunt exclusiv medicamente care se eliberează fără reţetă medicală (OTC), respectiv Bifonazolum, Natrii fluoridum, Dexpanthenolum, Benzoylis Peroxidum şi Clemastinum.

În plus, au mai fost eliminate din listă, din alte raţiuni, şapte medicamente, printre care Ibuprofen şi Ginko Biloba.

Alte 12 medicamente care erau compensate 90 sau 50 la sută au fost trecute într-o nouă listă, a medicamentelor compensate 20 la sută. (www.mediafax.ro)

Asta pentru că românii erau, probabil, prea sănătoşi şi prea „avuţi” ca să mai aibă nevoie de medicamente compensate şi gratuite!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.