web analytics

Mărinimie pentru bugetari (evident): încă două zile libere de sărbători

libere

Despre modul în care sunt văzuţi funcţionarii de la stat de oamenii de rând nu ar fi cazul să mai vorbim: birocraţie, ignoranţă, bătaie de joc faţă de cetăţean… şi lista poate continua. Modul în care sunt priviţi bugetarii de guvern este, însă, cu totul altul. Şi, ca dovadă, în „mărinimia-i” nemăsurată, Guvernul le mai dă nişte zile libere de sărbători. Aşa se face că, mai nou, instituţiile de stat vor fi – oficial – închise şi pe 24 decembrie, dar şi în ultima zi a anului, 31 decembrie. Nu că, în alte condiţii – dacă cele două zile ar fi fost, totuşi lucrătoare, s-ar fi înghesuit funcţionarii să rămână „pe baricade” – dar măcar aşa totul este legal, reglementat, aşa că nimeni nu mai are ce reproşa, nu-i aşa?

Privind calendarul lui decembrie şi al lui ianuarie, se pune întrebarea de ce oare nu s-a gândit (până acum, că nu e timpul trecut) cineva de la Guvern să dea liber bugetarilor şi pe 29 şi 30 decembrie (că, oricum, în aceste zile, instituţiile de stat „duduie” de muncă), astfel ca bugetarii să se bucure de un „binemeritat concediu” de vreo trei săptămâni? Adică, „să pună lacătul” pe 19 decembrie şi să mai revină pe 5 ianuarie. Asta, ca să nu mai punem la socoteală faptul că, atunci când vor reveni la birou (obosiţi şi extenuaţi de stresul sărbătorilor de iarnă), sărmanii bugetari au la dispoziţie doar o zi să-şi tragă sufletul, că doar urmează apoi Boboteaza şi Sf. Ion, alte zile de „oboseală”, aşa că, până se refac cu totul, spre 12 ianuarie,mai curge ceva apă pe Dunăre.

Dar, cum până la sărbători, Guvernul se mai întruneşte cel puţin într-o şedinţă, nu ar fi de mirare să mai aflăm de încă două zile libere. Cât despre „recuperări”, să fim serioşi: aţi văzut vreodată ce înseamnă o zi de sâmbătă lucrată în vreo instituţie de stat? Plictiseală maximă! Să fim bine înţeleşi: nu vorbim aici de instituţiile cu foc continuu, unde oamenii oricum vin la muncă, fie că e Crăciun, Revelion, Paşte ori altă sărbătoare. Vorbim de instituţiile alea cu program  „de la opt la patru”, cu funcţionari care mereu îţi dau impresia că îţi fac un mare favor că îţi răspund la „Bună ziua” şi aşa mai departe.

Revenind la zilele libere, este de subliniat că totul este valabil doar pentru bugetari, căci cei din sectorul privat sunt departe de aşa ceva. Gândiţi-vă doar ce ar însemna ca, de exemplu, anagajaţii magazinelor să beneficieze de astfel de libere, în ajun de sărbători. Ori cei ai farmaciilor, iar lista poate continua mult şi bine… La stat, însă, totul se poate. Pentru că… merită, nu-i aşa?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.