web analytics

Noul secretar general al NATO este norvegianul Jens Stoltenberg

Jens_StoltenbergJens Stoltenberg a fost desemnat vineri, 28 martie, de către cei 28 de ambasadori ai statelor membre NATO, să ocupe de la 1 octombrie, funcţia de secretar general al Alianţei Nord-Atlantice (NATO). De formaţie economist, Stoltenberg s-a născut la Oslo pe 16 martie 1959. Provine dintr-o familie cu tradiţie în politica norvegiană, tatăl – ministru de externe, mama – ministru secretar de stat, el însuşi ducând la capăt două mandate ca şi premier al Norvegiei.
În prezent este liderul Partidului Muncitoresc, principala formaţiune politică din Norvegia, dar în acest moment, în opoziţie.
În deceniul în care a condus guvernul norvegian, a stabilit legături strânse cu Rusia vecină, acesta fiind şi motivul, în opinia multora, pentru care a fost ales în această funcţie, în contextul crizei ruso-ucrainene.
Actualul secretar general al NATO, danezul Anders Fogh Rasmussen, a declarat că Stoltenberg este persoana potrivită care să preia această funcţie, într-o perioadă în care criza din Ucraina a arătat că NATO are nevoie de un leadership puternic şi hotărât.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.