Actualitate Social

SPECIAL: O familie de giurgiuveni are locuință socială doar pe hârtie

DSCF7522Familia Gîlceavă locuiește de aproape două decenii, mai precis, din 1995, într-o locuință socială situată pe strada Gării. Clădirea cu pricina a depășit de mult stadiul „bulina roșie de pericol de prăbușire în caz de cutremur”. Drept pentru care, familia Gîlceavă a solicitat, în luna septembrie a anului trecut, la Primăria Giurgiu, atribuirea unei alte locuințe sociale, întrucât cea pe care o deținea la momentul respectiv devenise de nelocuit. De menționat, în acest caz, este faptul că acea clădire a împlinit, nu demult, ”venerabila” vârstă de un secol de la construire.
 
”Stăm cu frică să nu murim, în somn, dacă pică tavanul pe noi!”
 
Capul familiei, Marius Gîlceavă, își câștigă existența din taximetrie. El împreună cu soția și cei patru copii trăiesc din cele câteva sute de lei pe care le poate câștiga într-o lună de alergătură cu mașina prin oraș.
Giurgiuvenii își duc zilele într-o locuință socială, compusă din două camere, o magazie și un hol comun. Nu au, în acte, nici baie și nici bucătărie. În ciuda nenumăratelor reparații făcute, casa a devenit un adevărat pericol. Tavanele sunt aproape căzute, dușumelele sunt stricate, putrede, iar pe holul comun au improvizat o baie cu toaletă pe holul comun, cu niște țevi de canalizare, trase pentru a nu crea disconfort vecinilor.
DSCF7517“Acum înghețăm în casă, pentru că, de aproape patru ani, nu mai putem monta geamuri la holul comun, deoarece tocăria este distrusă, este putredă. Când ne-am mutat aici, în 1995, nu exista branșament individual nici pentru curent electric, nici instalație de apă. Din puținul nostru, am investit pentru a ne crea, nouă și copiilor, minimul de condiții, pentru ca cei mici să nu fie marginalizați la școală de către profesori sau colegi”, declară Marius Gîlceavă.
Văzând că situația devine din ce în ce mai gravă, din 2002 familia a demarat o serie de solicitări către Primăria Municipiului Giurgiu, în vederea obținerii unei alte locuințe sociale. Primul dosar, cu numărul de înregistrare 6846, nu a avut finalitate, neprimindu-se niciun răspuns. A urmat, în 2007, după mai multe drumuri făcute la Primărie, dosarul cu numărul 12858, care, de asemenea, a rămas ”rătăcit” pe undeva. Un alt treilea dosar, 1295, a fost depus în anul 2010. Rezultatul: niciun răspuns. În luna aprilie, anul următor, o nouă cerere, cu numărul de înregistrare 6663, a avut aceeași soartă, ca și cererea înregistrată cu numărul 3443, o lună mai târziu.
DSCF7546După doi ani de ”pauză”, familia Gîlceavă și-a încercat, din nou, norocul, cererea depusă în luna septembrie 2013, înregistrată cu numărul 22914, având următorul răspuns: ”Vă comunicăm că în prezent nu dispunem de locuințe sociale libere. Precizăm că solicitarea dvs rămâne în evidența instituției noastre și va fi analizată în comisia socială”. Un răspuns sec, care l-a făcut pe băiatul cel mare al familiei, în vârstă de 15 ani, să afirme: ”Nu există dreptate pe lumea asta… mai bine m-aș omorî, pentru că nu am și eu o casă”.
Doar că, în luna decembrie a aceluiaș an, prin hotărârea de consiliu nr. 500/19.12.2013, familiei Gîlceavă i se atribuie locuința socială, compusă din două camere, situată pe strada Dâmboviței, la nr. 12.
Cu repartiția într-o mână și cheile în cealaltă, membrii familiei au mers la adresa menționată. Numai că acolo… surpriză! Locuința era deja ocupată, de foștii chiriași (o anume Dumitru Ilinca, persoană care își pierduse dreptul de a folosi casa de pe strada Dâmboviței), care intraseră abuziv, rupând sigiliul pus de Primărie cu câteva zile în urmă.
Pentru că locuința era deja ocupată și înmânarea contractului de închiriere către noii chiriași, familia Gîlceavă, a fost tergiversată. Cu chiu- cu vai, abia pe data de 6 februarie, anul acesta, le-a fost înmânat contractul de închiriere, cu numărul 12/32430/20.12.2013. Data întocmirii acestui contract: 20 decembrie 2012! Cu alte cuvinte, oamenii erau buni de plată a chiriei, în valoare de 10,52 lei, de la acea dată. Numai că, la Direcția de Taxe și Impozite Locale, altă dandana: nu se poate achita chiria pentru locuința de pe strada Dâmboviței, pentru că Primăria Giurgiu nu a informat Direcția, printr-o adresă, de faptul că noii chiriași sunt familia Gîlceavă, și nici că vechiul contract de închiriere, de pe strada Gării, nu este reziliat.
În aceste condiții, familia Gîlceavă se vede în pericol de a-și pierde noua locuință, atât timp cât mai este foarte puțin timp până la împlinirea a trei luni de neplată a chiriei.
DSCF7548Acum, familia este purtată de la Ana la Caiafa, cu vraful de documente în mână, și se află în imposibilitatea de a intra în casa de pe Dâmboviței. Juriștii contactați de noi au afirmat că rezolvarea era cât se poate de simplă: Primăria Giurgiu trebuia să obțină, de la Judecătoria Giurgiu, o Autorizație de Pătrundere în locuință, în baza unei adrese trimise Instanței. Acest document se putea obține în 24 de ore, iar chiriașii intrați abuziv în locuință puteau fi evacuați, fără niciun fel de probleme. Doar că un asemenea demers nu a fost făcut de către autoritățile locale.
Deși am solicitat, în scris, un punct de vedere al Primăriei Giurgiu cu privire la situația încurcată în care se află familia Gîlceavă, din data de 3 februarie până la acest moment, răspunsul se lasă, încă, așteptat.
Doar că familia Gîlceavă nu mai are timp de așteptat, locuința de pe strada Gării fiind o adevărată ”bombă cu ceas”, fiind doar o chestiune de timp (și nu mult) până când podelele și tavanul vor ceda, iar clădirea se va prăbuși, așa cum s-a întâmplat cu o cameră.
Vom reveni cu amănunte şi, mai cu seamă, cu răspunsul celor de la Primărie, atunci când îl vom avea.

Print Friendly, PDF & Email

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!