Olimpiada inteligenței la Giurgiu

Laurențiu Panaitopol a fost unul dintre cei mai mari matematicieni ai României care, în anul 1964, a obținut licența în domeniul universitar și din cauza „dosarului de cadre”, nu a putut rămâne în învățământul superior fiind nevoit să se mulțumească cu un post de profesor în satul Remuș, județul Giurgiu și, ulterior, să predea la Liceul Economic și apoi la Ĺiceul Teoretic „Ion Maiorescu”, din Giurgiu.

In anul 1970, a devenit asistent la Facultatea de Pedagogie-Psihologie și apoi la cea de Matematică iar în 1979, a susținut teza de doctorat cu titlul „Contribuții la studiul funcțiilor aritmetice. Verificarea pe calculator a unor ipoteze”.

El s-a ocupat cu multă pasiune de pregătirea loturilor olimpice, a compus o mulțime de probleme, adevărate bijuterii matematice, pe care le-a propus la diferite etape ale olimpiadelor de matematică.

În amintirea lui, anual, se organizează Concursul “Laurențiu Panaitopol”, concurs al Societății de Științe Matematice din România și Institutului de Matematică al Academiei Române.

Anul acesta, în perioada 11-12 mai, s-a desfășurat la Giurgiu ediția a IX-a a concursului care poartă numele marelui matematician. Ieri, la concurs s-au înscris sute de copii și adolescenți din județ, dar și din țară și, după rezolvarea exercițiilor cu un grad ridicat de dificultate, s-au stabilit câștigătorii.

Aceștia au fost premiați astăzi la Centrul Cultural “Ion Vinea”, la o festivitate la care au participat, pe lângă conducătorii unităților de învățământ din Giurgiu și reprezentanții Ministerului Educației Nationale, ai Facultății de Matematică, ai revistei Gazeta Matematica, dar și soția marelui matematician, Maria Elena Panaitopol.

Deși a ieșit de mult la pensie, la peste 70 de ani, dânsa predă în continuare cu pasiune, iar din propriile venituri organizează anual „Concursul de excelență Laurențiu Panaitopol”, în memoria soțului ei, preferând să renunțe la multe cheltuieli personale pentru  a investi în acest concurs național.

La această ediție a concursului, premiile de excelență au fost acordate după cum urmează:

-Alexia Țone, clasa a III-a, Sc Gimnazială “Mihai Eminescu”, Giurgiu;

-Catinca Irina Necula, clasa a IV-a, Liceul Pedagocic “ Anastasia Popescu, București;

-Tudor Mihai Negoita. clasa a V-a, Scoala 79 București;

-Ionut Gabriel Stan,, clasa a VI-a, Liceul Teoretic Internațional de Informatica București;

-Mihai Gurița,, clasa a VII-a, Scoala 79 București;

-Ioana Madalina Cărăuș, clasa a VIII-a, Liceul Teoretic Internațional de Imformatica București;

-Octavian Stanciu, clasa a X-a, Colegiul Național “Mihai Vitrazul”, București;

-Alexadru Buzea, clasa a XI-a, Colegiul Național “Ion Maiorescu” Giurgiu,

-Florentina Daia, clasa a XII-a, Colegiul Național “Ion Maiorescu” Giurgiu,

Felicitam premianții, profesorii și părinții, in egala măsură.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.