Pentru a-și salva indemnizațiile, parlamentarii PSD au sacrificat măsurile de corectare a prevederilor din OUG 114 – „Ordonanța lăcomiei”

“PSD tocmai a anulat la Senat abrogarea măsurilor nocive pentru economie din OUG 114. Nu mai au nicio limită. Pentru a-şi salva indemnizaţiile îngheţate prin OUG 1/2020, parlamentarii PSD au sacrificat măsurile de corectare a prevederilor din OUG 114 incluse în prima ordonanţă a Guvernului PNL din acest an. Din păcate, măsurile bune de reformă, la care am lucrat atât de mult alături de colegii mei în guvernarea PNL, sunt anulate în mod iresponsabil de majoritatea roşie toxică din Parlament care se ţine cu dinţii de scaune şi de privilegii. Este tot mai clar pentru toată lumea că este nevoie de un nou Parlament care să sprijine agenda reformatoare a PNL”,  sustine liberalul Ionel Dancă.

Liberalul a lansat un atac la adresa PSD, acuzând partidul condus de Marcel Ciolacu că a anulat în Senat abrogarea măsurilor de corectare a prevederilor din OUG 114 pentru a-şi salva indemnizaţiile şi privilegiile.

Mai exact, PSD a anulat luni la Senat abrogarea măsurilor cu consecințe nefaste pentru economie din OUG 114 – „Ordonanța lăcomiei”.

OUG 1/2020, abrogată luni de senatori, prevedea, printre altele, și înghețarea indemnizațiilor demnitarilor.

Câteva dintre prevederile ordonanței de urgență nr. 1/2020, care a fost anulată luni:

  • Indemnizațiile demnitarilor, plafonate la nivelul lunii decembrie 2019.

„Începând cu luna ianuarie 2020, cuantumul sporurilor, indemnizațiilor, compensațiilor, primelor și al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut lunar, solda lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice se menține cel mult la nivelul cuantumului acordat pentru luna decembrie 2019, în măsura în care personalul ocupă aceeași funcție și își desfășoară activitatea în aceleași condiții”, prevede OUG 1/2020.

  • Abrogarea taxei pe lăcomie. Eliminarea de la începutul anului 2020, a obligaţiei pentru instituţiile bancare de a plăti taxa pe active financiare, în situaţia în care media trimestrială ROBOR depăşeşte pragul de 2%.
  • Eliminarea posibilității de a muta banii de la Pilonul II, administrat privat, la Pilonul I. Prevederile pentru necesitatea majorării capitalului social pentru societăţile de administrare a fondurile de pensii private Pilon II au fost anulate
  • Desființarea Fondului de Dezvoltare şi Investiţii. OUG 1/2020 prevedea că nu se mai alocă împrumuturi prin FDI. Prin Fondul de Dezvoltare și Investiții li se dădea iluzia unor primari că pot să realizeze proiecte de investiţii fără ca în buget să existe banii necesari pentru susţinerea acestor investiţii.

Senatul este prima Cameră sesizată, deputaţii fiind cei care vor lua decizia definitivă.  Ramane de vazut daca alesii vor ţine cu dinţii de scaune şi de privilegii sau vor sustine normalitatea.

M. M.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.