web analytics

“Prevenirea corupţiei – drumul către integritate”

anticroptieO masă rotundă organizată de Direcţia Generală Anticorupţie şi Asociaţia “Pro Democraţia” pe tema “Prevenirea corupţiei – drumul către integritate” a avut loc miercuri, 14 septembrie, la sediul ISU Giurgiu. Alături de organizatori, la discuţiile pe teme generale privind corupţia, vulnerabilităţile, dar mai ales, prevenirea acestui fenomen încă răspândit, au luat parte reprezentanţi ai structurilor MAI, ai instituţiile publice descentralizate ale statului, ai administraţiei publice, ai mass-media şi ai societăţii civile.

Discuţiile au fost moderate de Iuliana Iliescu, Asociaţia Pro Democraţia care a subliniat importanţa derulării unor proiecte comune, astfel încât corupţia să nu mai existe. În fond, spunea aceasta,  “schimbarea trebuie  să vină de la noi. Doar împreună putem preveni corupţia, iar un exemplu ar fi mediatizarea cazurilor pozitive”.antic

Prezent la dezbateri, subprefectul Laurenţiu Ţintea a amintit de un studiu al Transparency International, dat publicității în cursul anului trecut. “România ar pierde anual între 20 și 22,5% din PIB din cauza corupției. Un calcul simplu, la un nivel al PIB-ului estimat pentru 2016 la circa 160 – 170 miliarde de euro raportat la un număr de 20 de milioane de români din țară, ne arată că fiecare dintre noi pierdem anual în jur de 1750 euro! Cum îi pierdem? Simplu: nu-i primim!”, a conchis subprefectul Laurenţiu Ţintea.

Şi vicepreşedintele Consiliului judeţean, Vasile Andronache şi-a exprimat convingerea clară că doar împreună, prin eforturi conjugate, instituţiile statului vor putea spune STOP corupţiei, un fenomen tot mai des întâlnit.

La rându-i, primarul Nicolae Barbu a supus atenţiei problema vulnerabilităţii personalului bugetar, îin raport cu faptele de coruptie şi , totodată, a readus în discuţie problema salarizării din administraţia publică, subliniind existenţa unui cadru legislativ propice cazurilor de corupţie.

anticoruptieDespre Strategia Naţională Anticorupţie 2016-2020 a vorbit, însă, reprezentantul DGA de la prevenire, comisar de poliţie Gherghe Titov, care a precizat că strategia a fost evaluată de o echipă de experţi străini, ce s-au declarat mulţumiţi şi au recomandat-o ca un model de bună practică. Acesta a făcut şi o informare cu privire la un studiu comparativ privind fenomenul corupţiei în MAI, dar şi la colaborarea DGA cu organizaţiile neguvernamentale în domeniul prevenirii corupţiei.

Principalele activităţi de prevenire a corupţiei desfăşurate de DGA în judeţul Giurgiu au fost aduse la cunoştinţa celor prezenţi de şeful Serviciului Judeţean Anticorupţie, comisar şef de poliţiei Marius Gavrilă.

A fost, aşadar, o dezbatere constructivă unde au fost discutate lacunele sistemului, problemele întâmpinate, ce se poate face în perioada următoare, pe marginea strategiei anticorupţie în România. Însă, un lucru e clar, rezultatele nu vor apărea imediat. Este nevoie de timp, pentru că în general caracterele nu se schimbă imediat.
Concluzia zilei: încurajarea tuturor actorilor din comunitate, fie că vorbim de instituţii, fie că vorbim de societatea civilă, de a colabora şi de a stabili activităţi comune în vederea educării oamenilor cu privire la prevenirea faptelor de corupţie . Vorbim aici de educaţia continuă, care începe la vârste fragede şi care ar trebui să continue pe tot parcursul vieţii.

După aceste discuţii, urmează joi, 15 septembrie, de la orele 11,30, în faţa Teatrului “Tudor Vianu” un eveniment public “Labirintul anticorupţie”. Astfel, giurgiuvenii vor putea să se informeze despre ce este corupţia, unde poate fi sesizată o faptă de corupţie  şi ,cel mai important, cum să sprijine instituţiile care se ocupă cu prevenirea şi lupta împotriva corupţiei. Iniţiativa aparţine DGA şi Asociaţiei Pro Democraţia, ca parte integrantă a proiectului internaţional “Plăteşti zero ce ţi se cuvine”.

Mariana Mitroi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.