web analytics

Sancțiuni maxime aplicate plăților către fermieri pentru arderea miriștilor

incendiu-miristeFERMIERII CARE VOR SĂ ÎŞI CUREŢE TERENURILE DE RESTURILE VEGETALE TREBUIE SĂ ŞTIE CĂ NU MAI AU VOIE SĂ LE DEA FOC. AGENŢIA DE PLĂŢI ŞI INTERVENŢIE PENTRU AGRICULTURĂ ANUNŢĂ CĂ ESTE INTERZISĂ INCENDIEREA MIRIŞTILOR ŞI CĂ TOŢI CEI CARE NU VOR RESPECTA ACEST LUCRU VOR FI TRAŞI LA RĂSPUNDERE.

Fermierii au obligaţia de a respecta normele de eco condiționalitate, conform cărora este interzisă arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil, precum şi a vegetaţiei pajiştilor permanente.

APIA avertizează că este interzisă arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil, precum şi a vegetației pajiștilor permanente, obiectivul acestei condiţii fiind menţinerea materiei organice în sol prin aplicarea măsurilor de gestionare minimă a miriştilor și resturilor vegetale, precum şi menţinerea unui nivel minim de întreţinere a solului prin protejarea pajiştilor permanente.

Agricultorii care utilizează teren arabil (inclusiv pajişti temporare) nu trebuie să ardă miriştile sau resturile vegetale rezultate după recoltarea culturilor (paie de cereale păioase, vreji de plante proteice sau de cartof, coceni de porumb, tulpini de floarea soarelui, rapiţă) inclusiv miriştile sau iarba rămasă după cosirea pajiștilor temporare, precum şi vegetaţia pajiştilor permanente.

Agricultorilor care nu respectă această condiţie li se vor aplica reduceri ale cuantumului total al schemelor de plăţi directe şi ale ajutoarelor naţionale tranzitorii, conform modului de aplicare a sancţiunilor pentru nerespectarea normelor de ecocondiţionalitate, indiferent de suprafaţa arsă.

În acest sens, APIA a încheiat Protocolul de colaborare cu Garda Naţională de Mediu şi cu Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, privind acţiunile de monitorizare a modului de respectare de către fermieri a bunelor condiţii agricole şi de mediu referitoare la arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil şi la arderea pajiştilor permanente.

Ca urmare a numărului mare de incendieri din anii precedenți, ca măsură de prevenire şi combatere a fenomenului, APIA a luat decizia ca nerespectarea normelor de ecocondiţionalitate să fie încadrată la gravitate mare şi să-i fie atribuită sancţiunea maximă în acest sens, prevăzută de Regulamentul Uniunii Europene.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.