web analytics

„Solidaritatea Sanitară” a reușit blocarea proiectului de lege privind exercitarea profesiilor în sistemul de sănătate

„Federația „Solidaritatea Sanitară” a reușit blocarea proiectului de lege privind exercitarea profesiilor în sistemul de sănătate în cadrul ședinței Comisiei de Dialog Social din cadrul Ministerului Sănătății din data de 22.01.2018.

Solicitarea de retragere a acestui proiect de lege împreună cu motivarea ei poate fi găsită aici: http://www.solidaritatea-sanitara.ro/…/20973-legea-profesii…

Principalul motiv îl constituie numeroasele abuzuri la adresa profesioniștilor din Sănătate pe care acest proiect de lege îl conține. Totodată, considerăm imorală și ilegală creșterea numărului de obligații pe care angajații le au față de organismele profesionale, inclusiv cele financiare.

Federația „Solidaritatea Sanitară” consideră că acesta este motivul oportun pentru reformarea tuturor organismelor profesionale din Sănătate, în acord cu interesele profesionale ale membrilor acestora.

Demonstrarea abuzurilor existente în proiectul de lege a luat ca exemplu prevederile aplicabile organismul profesional al asistentelor medicale (OAMMR), observațiile vizând următoarele aspecte:

1. Proiectul de lege nu prevedere echivalare asistentelor medicale absolvente de postliceală, așa cum ar trebui în mod firesc, odată cu modificarea legii educației.
2. Educația medicală continuă trebuie făcută pe cheltuiala organismului profesional, nu pe cea a salariaților
3. Cercetarea disciplinară nu poate fi efectuată de organismul profesional.
4. Introducerea amenzilor acordate de organismul profesional este ilegală.
5. Este necesară introducerea posibilității de a crea mai multe organisme profesionale.
6. Necesitatea controlului riguros din partea Ministerului Sănătății (atât din punct de vedere legal cat și financiar) asupra organismelor profesionale.
7. Cotizația către organismele profesionale trebuie stabilită în funcție de cheltuielile necesare pentru funcționarea organismelor profesionale.
8. Desființarea școlilor postliceale pentru asistentele medicale construind astfel calea către unificarea acestei profesii.

Solicitările Federației „Solidaritatea Sanitară” au fost susținute și de alte organizații sindicale prezente la întâlnire.

Transmiterea propunerilor la proiectul de lege a fost repusă în termen pentru a putea face modificările și completările necesare”, se arata intr-un comunicat de presa al Federatiei Solidaritatea Sanitara din Romania.

Sursa: Sindicatul judetean Solidaritatea Sanitara Giurgiu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.