Actualitate

Trei directori ai unor şcoli din judeţul Giurgiu, schimbaţi din funcţie într-o singură zi

Au cerut convocarea Consiliului Profesoral şi au anunţat în aceeaşi zi că va veni altcineva la conducerea mai multor şcoli generale giurgiuvene. Inspectoratul Şcolar Judeţean a renunţat la şefii unităţilor de învăţământ din Crevedia Mare, Găiseni şi Palanca, marţi, 5 iulie, pe neaşteptate. Cel puţin aşa susţine unul dintre cei trei foşti directori de şcoală. Mai mult, acesta ne-a declarat că nu a primit nicio explicaţie pentru înlocuirea sa din funcţie.Fostul director al Şcolii Generale din Găiseni, Bianca Ştefan, ne-a declarat miercuri, 6 iulie, că nu a fost efectuat nici măcar un control asupra activităţii sale, înainte de a fi luată decizia schimbării din funcţie. „Nu am primit nicio justificare, nu a fost făcut niciun control prealabil, rezultatele la evaluarea naţională au fost bune. Cu o zi înainte, la ora 20.00, am fost sunată pe motivul că a doua zi urma să se prezinte la şcoală domnul inspector general. Mi s-a spus să convoc consiliul Profesoral”, ne-a declarat Bianca Ştefan, precizând că i s-a comunicat decizia în timpul şedinţei respective. „Firesc, am întrebat de ce mă schimbă din funcţie, dar nu am primit niciun răspuns”, a mai spus Ştefan.

Tot marţea trecută, a fost schimbat din funcţie şi directorul şcolii generale din Palanca, Lucia Tudor. Ea nu a dorit să comenteze, spunând totuşi că, în opinia sa, ar fi vorba doar despre o răzbunare personală, fără să menţioneze de unde ar fi venit această răzbunare.

Nu a scăpat de înlocuire nici directorul şcolii din Crevedia Mare, Valentina Antonescu, însă nici dumneaei nu a dorit să comenteze.

Inspectorul general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Giurgiu, Alexandru Burgui, nu ne-a expus motivele pentru care cele trei profesoare au fost înlocuite, dar a afirmat totuşi că schimbările din funcţie au fost făcute „conform articolului 4, din decizia lor”, explicaţie pe care ne-a dat voie să o folosim ca declaraţie a sa.

Cauză şi efect

Aceste schimbări din funcţie ale unora dintre directorii şcolilor din judeţul Giurgiu s-au petrecut suficient de frecvent în ultima perioadă încât să apară întrebări. De exemplu, pe ce criterii i-au înlăturat pe unii şi i-au adus pe alţii?

Vă reamintim că în luna martie a acestui an, la şcoala din Mihai Bravu s-a declanşat un adevărat scandal după ce Inspectoratul Şcolar a decis să îl înlăture de la conducerea unităţii pe fostul director Viorel Argentin. Acesta susţinea atunci că nici el n-ar fi primit vreo explicaţie pentru înlocuirea sa şi afirma că totul ar avea la bază interese politice. Mai mult, şi în cazul lui, modalitatea de anunţare a deciziei ar fi fost aceeaşi, adică i s-ar fi spus să convoace Consiliul Profesoral, iar la şedinţa cu pricina i-ar fi fost comunicată decizia IŞJ.

Apoi, Şcoala de la Bulbucata a ţinut primele pagini ale unor ziare locale iarna trecută, şi acolo iscându-se un scandal pe aceeaşi temă.

Directorii trec, dar şcoala rămâne cu copiii şi tinerii care trebuie să respecte reguli impuse de fiecare nou venit la conducerea Ministerului Educaţiei şi mai apoi la cea a unităţii de învăţământ. Cât de benefice sunt însă pentru educaţia din România, în general, şi pentru cea din judeţul nostru, în particular, tot mai desele schimbări de directori? Acest subiect a fost dezbătut recent de liberalii giurgiuveni în conferinţă de presă.

 „Au fost în aceşti ani oameni competenţi în inspectorate, la conducerile unităţilor de învăţământ, care au fost daţi afară din funcţii doar pentru că erau de la PNL sau de la PSD. În loc ca inspectorii şcolari să se asigure că elevii au pregătirea necesară, ei au hăituit profesorii şi directorii care nu sunt ai PDL. Cred că domnul Funeriu (Daniel Funeriu, ministrul Educaţiei, n.r.) ar trebui să ne prezinte o listă cu toţi profesorii şi directorii de şcoli şi licee schimbaţi pe criterii politice şi să ne spună explicaţia, pe care am certitudinea că nu le-a dat-o cadrelor didactice”, a declarat purtătorul de cuvânt al PNL Giurgiu, Ionel Muscalu.

Se poate susţine că asemenea rezultate aşa cum au fost cele de la Bacalaureatul de anul acesta, pot fi şi ele un efect al modificărilor de dragul schimbării sau de dragul unor interese? Este o întrebare la care dacă nu răspund autorităţile în măsură să o facă, rămâne doar una retorică.

Print Friendly, PDF & Email

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!