web analytics

Un tânăr s-a ales cu dosar penal. A fost prins fara permis de conducere

* Cei prinşi în trafic fără a avea documentul care să le dea dreptul de a conduce vehicule riscă pedepse cuprinse între 1 şi 5 ani închisoare, conform Codului Penal 

Un tânăr din comuna Comana a fost depistat de polițiști conducând autoturismul pe drumurile publice fără a poseda permis de conducere.

 Marți 15 mai a.c., în jurul orei 16.30, polițiștii din cadrul I.P.J. Giurgiu au depistat la ieșirea din localitatea Remuș, județul Giurgiu, un tânăr de 23 ani, din satul Grădiștea, comuna Comana, județul Giurgiu, în timp ce conducea autoturismul proprietate personală pe Drumul Național 5, fără a poseda permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule.

În cauză a fost întocmit un dosar penal în care se efectuează cercetări sub aspectul comiterii infracțiunii de conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul fără permis de conducere.

N.R. : Cei care riscă şi exersează şoferia fără instructor pe drumurile publice sau vor pur şi simplu să se distreze puţin trebuie să ştie că în cazul conducerii fără permis nu se scapă cu o mustrare, avertisment sau amendă, ca în cazul altor abateri. Lipsa permisului, chiar şi neînsoţită de alte circumstanţe de genul alcool, viteză sau eveniment rutier, atrage dosar penal. Conform articolului 335 din Codul Penal, conducerea unui vehicul pe drumurile publice de către o persoană care nu deţine permis de conducere se pedepseşte cu închisoarea de la 1 la 5 ani. Legea nu prevede nicio pedeapsă alternativă, singura şansă a făptaşului de a scăpa de puşcăria efectivă fiind închisoarea cu suspendare. Ceea ce se şi întâmplă în cele mai multe cazuri, practica instanţelor judecătoreşti statuând obiceiul de a le aplica celor prinşi în asemenea situaţii pedepse aproape de minim, pentru care se dispune suspendarea executării.

Vestea mai puţin plăcută pentru cei care scapă doar cu condamnarea pe hârtie este că nu pot conduce, chiar dacă obţin între timp permisul, mai devreme de un an de la rămânerea definitivă a hotărârii judecătoreşti, în cazul pedepselor cu suspendare, sau de şase luni de la eliberare pentru cei care ajung la puşcărie. Ambele termene pot fi majorate prin decizia judecătorilor, în funcţie de fiecare caz în parte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.