Actualitate Cultură Economic Educație Eveniment Important La zi Național ORDINE PUBLICA Social

Sute de voluntari pentru sănătatea Dunării, pentru sănătatea comunităţii.

În ciuda dimineţii înfrigurate, sute de voluntari giurgiuveni au participat sâmbătă la o acţiune de ecologizare a malurilor Dunării. Cu toate ca noaptea a plouat, iar sâmbătă dimineaţa vântul bătea puternic, copii, tineri şi adulţi giurgiuveni, au venit echipaţi cu mănuşi şi saci din plastic. Voluntarii au răspuns prezent apelului lansat de Asociaţia “Prietenii de langa Tine”, demonstrând că sunt adevăraţi prieteni ai Dunării şi că implicarea civică există şi în Giurgiu.  Acţiunea de ecologizare a avut loc pe 23 iunie 2018 cu ocazia Zilei Dunării şi a constat în colectarea deșeurilor de pe malul Dunării, precum şi în stânga și dreapta Canalului Cama, până la Voestalpine, respectiv Fabrica de Pâine.
Asociaţia “Prietenii de langa Tine”, cu sprijinul Primăriei Municipiului Giurgiu, Garda Mediu, Apele Romane şi Rotary Club Giurgiu, a organizat acţiunea de ecologizare în cadrul proiectului “Prietenii Dunării”, proiect ce constă în sesiuni de educaţie ecologică, ecologizare a malurilor Dunării şi organizarea unui concurs de înot. Prin aceste activitati, Asociatia Prietenii de langa tine, în calitate de iniţiator şi organizator Let’s do it, Danube! în Giurgiu, continuă tradiţia începută în 2014 de a efectua activităţi de conştientizare a importanţei fluviului Dunărea pentru comunitate.
Apelului de colectare a deşeurilor, i s-au alăturat şi parteneri tradiţionali ai asociaţiei: Prefectura Giurgiu, Consiliul Judetean Giurgiu si ADI „Management eficient al deșeurilor”, Institutiile subordonate Primăriei Giurgiu – GSL, GSP, ADPP, Poliţa Locală, structurile MAI – Inspectoratul de Politie Judetean Giurgiu, Inspectoratul Judetean de Jandarmi Giurgiu, Inspectoratul Teritorial al Politiei de Frontiera Giurgiu, Inspectoratul Judetean pentru Situatii de Urgenta Giurgiu, Girexim- operatorul de salubritate, Inspectoratul Teritorial pentru Calitatea Semintelor, Biserica Tinerilor “Buna Vestire”, elevi şi profesori şi, nu in ultimul rând, Cercetaşii Romaniei.
Anul acesta, Comisia Internațională pentru Protecția Fluviului Dunărea (ICPDR) a stabilit ca evenimentele din acest să se desfășoare sub tema “Fii activ pentru o Dunăre mai sănătoasă!” Asociatia noastra se alătură acestei cauze si promoveaza prin activitati de educatie ecologica si actiuni de ecologizare fiindca noi credem ca Dunarea poate fi si un reper in dezvoltarea economica si turistica a judetului.
Lăcrămioara Ocunschi, Preşedinte Asociaţia “Prietenii de lângă Tine”: “Lipsa unui sistem integrat de management a deșeurilor transformă Dunărea şi malurile apelor într-o ladă de gunoi. Există concepția falsă că natura este infinită, dar tot ce se aruncă sau ajunge în Dunăre afectează calitatea vieții. Avem posibilitatea de a fi activi și implicaţi, de a ne apăra patrimoniul natural și sperăm ca şi generatiile viitoare să ia atitudine si să contribuie la protejare ”.
Mariana Mitroi, Director Executiv Asociatia Prietenii de lângă Tine: “Astăzi am curăţat o mică parte din maluri, dar e mult de muncă.  Multă lume ar fi bine să ia în considerare voluntariatul şi faptul că putem trăi puţin mai curat şi mai frumos. Sperăm să se schimbe şi mentalitatea, să fie cât mai puţine deşeuri şi să conştientizeze şi cetăţenii că ape curate înseamnă sănătate”.
Nicolae Barbu, primarul municipiului Giurgiu: “E murdar malul apei, dar este mai puţin ca altădată. De la an la an, cantitatea de deşeuri adunată din natură este mai mică. Asta înseamna ca parteneriatul nostru cu  Asociatia “Prietenii de langa Tine” este unul benefic. Mulţumesc tuturor celor care astăzi au fost „Prietenii Dunării”, în ciuda vremii neprietenoase și care au oferit din timpul și energia lor pentru natură, indiferent de instituția la care lucrează, partidul sau ONG-UL din care fac parte.
Adriana Putaru, subprefectul judetului Giurgiu: “Prefectura Giurgiu a fost intotdeauna un sustinator al proiectelor lansate de Lacramioara si Mariana. Si noi sustinem ca Dunarea are un rol important in ceea ce priveste biodiversitatea, dar si un rol economic, cultural si social. Conservarea Dunarii depinde in mod considerabil si de noi”
Larisa Stocheci, comisar sef Garda de Mediu, comisariatul judetean Giurgiu: “Prin acest gen de activităţi, dorim responsabilizarea fiecărui cetăţean asupra importanţei păstrării curăţeniei Dunării, dar şi crearea unei atitudini pro-active faţă de acest eveniment”.
Mircea Andrei, director SGA Giurgiu: “Pentru îmbunătăţirea calităţii apelor din bazinul Dunării, Administrația Bazinală de Apă Argeș-Vedea implementează măsurile și acțiunile cuprinse în cadrul Planului de management al bazinului hidrografic internațional al Fluviului Dunărea. An de an avem acelasi obiectiv, protejarea mediului, gestionarea şi prevenirea poluării resurselor de apă”.
În închiderea acţiunii de ecologizare, echipa asociaţiei Prietenii de lângă tine, în calitate de partener Let’s Do It, Romania! a relansat invitaţia către voluntari şi către toţi giurgiuvenii de a se alătura pe 15 septembrie celei mai mari acțiuni de voluntariat din istorie, World Cleanup Day, pentru a face curățenie pe toată Planeta într-o singură zi, alături de 5% din populația Globului din 150 de țări.

Din 2012, Lăcrămioara Ocunschi şi Mariara Mitroi au organizat în fiecare an acţiuni de mobilizare a comunităţii pentru activităţi de ecologizare şi nu numai.
 

Mai multe detalii pe https://www.facebook.com/prieteniidelangatine/


Print Friendly, PDF & Email

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!